Τα τελευταία χρόνια έχει προκύψει μια έξαρση στα μυοσκελετικά προβλήματα που σχετίζονται με την εργασία σε γραφείο. Η αύξηση αυτών παθήσεων στο γενικό πληθυσμό έχει υποχρεώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) να δημιουργήσει ειδικό οργανισμό για την αντιμετώπιση και την πρόληψη τους. Λέγεται Fit for Work Europe και αποτελείται από επαγγελματίες υγείας που έχουν σαν στόχο την μείωση των τραυματισμών που πέρυσι κόστισαν στους προϋπολογισμούς της Ε.Ε γύρω στα 240 δισ. ευρω!!!

Μπορούμε να χωρίσουμε τα σύνδρομα σε δυο κατηγορίες. Αυτά που οφείλονται στην κακή στάση στο γραφείο και το παρατεταμένο κάθισμα το οποίο είναι «το καινούργιο κάπνισμα» όπως λένε οι ερευνητές, λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί (μυοσκελετικών και μη). Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτά που οφείλονται στην υπερβολική χρήση.

Άρα προβλήματα όπως το αυχενικό σύνδρομο, η οσφυαλγία, ο οσφυοπυελικός πόνος και οι πόνοι στην πλάτη οφείλονται στο παρατεταμένο κάθισμα, το οποίο στρεσάρει τις μυοσκελετικες δομές για πολλές ώρες και μάλιστα αθροιστικά στη καθημερινότητα μας.

Επίσης οι τενοντίτιδες – τενοντοπάθειες, τα σύνδρομα καρπιαίου σωλήνα, τενοντίτιδες υπερακανθίου (ώμος) ομαδοποιούνται σε μια μεγάλη κατηγορία και λέγονται RSI (repetitive strain injury).

Η λύση είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία με νέες τεχνικές όπως και η συμβουλευτική πάνω στην εργονομία και την άσκηση των εργαζομένων. Το τετραπτυχο: Αξιολόγηση του τραυματισμού – Έγκαιρη θεραπεία – Εργονομία Θεραπευτική άσκηση, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των τραυματισμών αυτών αλλά και να αλλάξει το Εύ ζην των εργαζομένων και να αυξήσει την παραγωγικότητα τους και να μειώσει τις απουσίες από την εργασία.

© 2022 - by Created by CODING