ATLAS FYSIOTEK TREATMENT(AFT)

Η Fysiotek θεραπεία άνω αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (AFT-ATLAS FYSIOTEK TREATMENT) είναι μια υπο-ειδικότητα της ήπιας χειροπρακτικής (adjustment not manipulation), με έμφαση στην ευθυγράμμιση της άνω δυο σπονδύλων της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης(Α1 και Α2). Είναι μία από τις πολλές θεραπείες της άνω αυχενικής που δεν χρησιμοποιούν ακτινογραφίες αλλά δερμογραφία και ηλεκτρομυογραφία επιφανείας των δύο άνω σπονδύλων  του αυχένα και της βάσης του κρανίου (της άνω αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης) για τον προσδιορισμό μιας κακής ευθυγράμμισης  που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και πίεση του νευρικού ιστού και ως εκ τούτου, παρεμβολές στη λειτουργία του νευρικού σας συστήματος.

Μέσα από μια αλληλουχία μικροτραυματισμού, αυτή η κακή ευθυγράμμιση μπορεί να εκδηλωθεί με  μια ποικιλία συμπτωμάτων λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών αυτής της περιοχής της σπονδυλικής στήλης. Η ανατομία αυτής της περιοχής της σπονδυλικής στήλης είναι μοναδική με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, υπάρχουν μόνο δύο σπόνδυλοι στη σπονδυλική στήλη με ονόματα. ο πρώτος και κορυφαίος, ή C-1 σπόνδυλος, ονομάζεται Άτλας, γιατί όπως στην Ελληνική Μυθολογία, κράτησε τον κόσμο, ή στην περίπτωση αυτή, ο κόσμος των 6 με 8 κιλών που ζυγίζει  το κεφάλι σας, και ο δεύτερος, ή C -2 σπόνδυλος, ονομάζεται Άξονας, επειδή είναι ο άξονας περιστροφής του κεφαλιού σας και μεγάλου μέρους του αυχένα σας.

Άνω Αυχενική Σπονδυλική Στήλη

Αυτή η περιοχή είναι επίσης η πιο κινητική της σπονδυλικής στήλης και χωρίς  αρθρώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι τραυματικές δυνάμεις, όπως πτώσεις, επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή συγκρούσεις μηχανοκίνητων οχημάτων, μπορούν εύκολα να τραυματίσουν την άνω αυχενική σπονδυλική στήλη. Αυτά τα τραυματικά γεγονότα μπορεί να συμβούν στην παιδική ηλικία, ήδη από τη διαδικασία γέννησης, όταν το κεφάλι τραβιέται για τη γέννηση του παιδιού, ή σε επακόλουθα παιδικά τραύματα όπως όταν μπουσουλά , η περπατά ή να οδηγεί ποδήλατο. Το σκι, τα skateboards, τα σκάφη, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το μπέιζμπολ συμβάλλουν στην πιθανότητα ενός παιδιού να τραυματιστεί, για να μην αναφέρουμε το πανταχού παρόν τραμπολίνο και τις αποτυχημένες  προσπάθειες στη γυμναστική.

Το πάντα παρόν κινητό τηλέφωνο, που αγκαλιάζεται μεταξύ του αυτιού και του ώμου που παράγει ακραία κλίση του κεφαλιού, ή η χρόνια στάση του κεφαλιού προς τα εμπρός τόσο συχνή όταν οι νέοι γράφουν κείμενο, μπορεί επίσης να προκαλέσουν, αλλά πιο πιθανό, να επιδεινώσουν τις εσφαλμένες ευθυγραμμίσεις της άνω αυχενικής σπονδυλικής στήλης. Όσοι είναι λιγότερο τυχεροί που είχαν τραύμα στο μηχανοκίνητο όχημα ή μέτρια έως σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποφέρουν από τις δυσμενείς συνέπειες στην υγεία του συμπλέγματος Occipito-Atlanto-Axial Subluxation ή απλά, την κακή ευθυγράμμιση της άνω αυχενικής της σπονδυλικής στήλης.

Τι συμβαίνει όταν χαλάσει η ευθυγράμμιση της άνω αυχενικής μοίρας;

Όταν εμφανιστεί λανθασμένη ευθυγράμμιση της άνω αυχενικής μοίρας, το κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να επηρεαστεί με διάφορους τρόπους που μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία. Η ήπια χειροπρακτική  βασίζεται στην αρχή της σπονδυλικής ευθυγράμμισης  που θέτει σε κίνηση  τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Όταν το νευρικό σύστημα κινδυνεύει, η ικανότητα του σώματος να αυτορυθμίζεται και να αυτοθεραπεύεται επηρεάζεται επίσης, επειδή το νευρικό σύστημα είναι το κύριο σύστημα συντονισμού στο σώμα μας. Οι λανθασμένες ευθυγραμμίσεις της άνω της άνω αυχενικής μοίρας επηρεάζουν τον νωτιαίο μυελό και επομένως το κεντρικό νευρικό σύστημα άμεσα και γι ‘αυτό είναι τόσο κρίσιμο να γίνει η σωστή αξιολόγηση και θεραπεία γιατί  πολλά προβλήματα υγείας παραμένουν και χρονίζουν.

Πώς επηρεάζει η άνω αυχενική μοίρα του αυχένα την μέση μου;

Ενώ ο τραυματισμός  ή η κακή ευθυγράμμιση της άνω αυχενικής μοίρας μπορεί να έχει ευρείες συνέπειες στην υγεία, η πλειονότητα των ασθενών παρακινούνται να αναζητήσουν φροντίδα λόγω του πόνου στον αυχένα και την πλάτη, ιδιαίτερα τον για τον πόνο στη μέση (οσφυαλγία). Όταν η άνω αυχενική σπονδυλική στήλη δεν ευθυγραμμίζεται, ο νωτιαίος μυελός παρεκκλίνει από την ουδέτερη θέση του εντός του νωτιαίου καναλιού προκαλώντας ερεθισμό στην περιοχή του άνω νωτιαίου μυελού που ρυθμίζει τον μυϊκό τόνο της κάτω πλάτης και του πυελικού εδάφους. Αυτός ο ερεθισμός δημιουργεί σφιχτούς μυς από τη μία πλευρά έναντι της άλλης  δημιουργεί μια δυσλειτουργία στη  λεκάνη και παραμορφωμένη στάση.(ανταλγική σκολίωση)

Η πυελική παραμόρφωση ή η ανισορροπία του σώματος που δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης, του ισχίου και των ποδιών, εκφυλισμός των μεσοσπονδύλιων δίσκων και των σπονδυλικών αρθρώσεων, σκολίωση ανταλγική της σπονδυλικής στήλης καθώς και αντισταθμίσεις της σπονδυλικής στήλης(κύφωση, λόρδωση) που επηρεάζουν την περιοχή της κεφαλής και του αυχένα. Όταν η λεκάνη δεν διορθωθεί, το βάρος της λεκάνης και του κορμού κατανέμεται άνισα στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης που φέρουν βάρος και στα κάτω άκρα, επιταχύνοντας την σπονδυοαρθρίτιδα. Για αυτόν τον λόγο, οι άνθρωποι συνήθως παραπονούνται για πόνο στη σπονδυλική στήλη και στα άκρα από τη μία πλευρά και οι περισσότερες αντικαταστάσεις ισχίου και γόνατος (αρθροπλαστική) γίνονται μονομερώς.

Με τη σειρά της, η  λεκάνη μπορεί να μεταβάλει τα μοτίβα βάδισης που οδηγούν σε τραυματισμούς υπερχρήσης, χρόνιες μυϊκές ελλείψεις, μηνίσκους στα γόνατα, διαστρέμματα και προβλήματα ποδιών όπως στις ποδικές καμάρες,  πόνο στο πέλμα ,  και οστικές παραμορφώσεις (κότσια). Αυτοί οι τραυματισμοί τείνουν να προκαλούν μεγαλύτερο πόνο στη μία πλευρά και γενικά, την ίδια πλευρά με τον πόνο στην πλάτη και τον αυχένα.

Τι γίνεται με πονοκεφάλους, ημικρανίες, ίλιγγος και πόνος στο πρόσωπο;

Η μειωμένη παροχή αίματος στον εγκέφαλο και οι μεταβολές στην κυκλοφορία του εγκεφαλικού νωτιαίου υγρού έχουν πρόσφατα αποδειχθεί ότι βελτιώνονται μετά από θεραπεία της άνω αυχενικής μοίρας, όπως αποδεικνύεται σε μελέτες μαγνητικής τομογραφίας. Αυτή η μελέτη  βοηθά να εξηγήσει γιατί οι γιατροί της άνω αυχενικής μοίρας είχαν τέτοια επιτυχία με ασθενείς που πάσχουν από ποικιλία συμπτωμάτων  στο κεφάλι, όπως: Πονοκέφαλοι Ημικρανίες Νευραλγία τριδύμου; Ίλιγγος; ; Επιληπτικές κρίσεις, προβλήματα πόνου κροταφογναθικής, ωτίτιδες και συμπτώματα στα μάτια και ποικιλία άλλων συμπτωμάτων στο κεφάλι, όπως “τικ” και τρόμος.

Νιώστε την διαφορά με FYSIOTEK