Αποσυμπίεση - θεραπεία εκφύλισης και κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου

Μια νέα φυσικοθεραπευτική μέθοδος, που ακούει στο όνομα Fysiotek.

Μια νέα, σύγχρονη φυσικοθεραπευτική μέθοδος, που ακούει στο όνομα Fysiotek, φαίνεται να είναι η απάντηση σε όλους όσους υποφέρουν από μυοσκελετικά προβλήματα. Εφαρμόζεται εδώ και ενάμιση περίπου χρόνου από το φυσικοθεραπευτή Γιώργο Κακαβά, τον μοναδικό στην Ελλάδα που διαθέτει το μηχάνημα αυτό και έχει ήδη βοηθήσει εκατοντάδες συνανθρώπους μας, από όλα τα μέρη της χώρας, να επανακτήσουν την υγεία τους, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην “Απογευματινή”.

Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με ένα νέο τρόπο θεραπείας;

Εγώ το ονομάζω ως η φυσικοθεραπεία του 21ου αιώνα. Η φυσικοθεραπεία μέχρι σήμερα ασχολούνταν με τα συμπτώματα του ανθρώπου, κατευνάζοντας τον πόνο. Σήμερα, έχουμε στη διάθεσή μας μηχανήματα από την Αμερική που δεν εστιάζουν στο σύμπτωμα αλλά στην αιτία. Εκεί βρίσκεται και η διαφορά. Διορθώνουμε το αίτιο.

Άρα θεραπεύεται εξ’ ολοκλήρου το πρόβλημα;

Ακριβώς. Κάθε μυοσκελετικό πρόβλημα που δεν είναι χειρουργήσιμο. Σε κάθε ασθενή που μπαίνει εδώ, βλέπουμε τις εξετάσεις που ήδη έχει και εντοπίζουμε την αιτία που του προκαλεί πόνο. Δεν χρειάζονται καινούριες εξετάσεις γιατί κάποια από τα μηχανήματα εκτός από θεραπευτικά είναι και διαγνωστικά.

Επομένως είστε ο μοναδικός στην Ελλάδα που χειρίζεται τα συγκεκριμένα μηχανήματα;

Ναι, ο μοναδικός. Υπάρχει άλλο ένα τέτοιο μηχάνημα στη Σουηδία. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει, δεν είναι καθόλου διαδεδομένο σε αντίθεση με την Αμερική, όπου υπάρχουν εκατοντάδες.

Απορίας άξιο όμως αυτό, καθώς η τεχνολογία αυτή έχει ανακαλυφθεί από το 1981.

Ακριβώς. Αλλά στην Αμερική. Είναι επίσης διαδεδομένο στην Ιαπωνία, αλλά όχι στην Ευρώπη. Και αυτό έχει να κάνει καθαρά με τη διαφορά φιλοσοφίας ανάμεσα σε Ευρώπη και Αμερική. Στην Ευρώπη προτιμάται να δίνονται φάρμακα για τα μυοσκελετικά προβλήματα, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει στις ΗΠΑ καθώς το νομοθετικό της σύστημα, όσον αφορά τον τομέα των φαρμάκων, είναι πολύ αυστηρό. Αν τα φάρμακα που θα χορηγήσει ο γιατρός, παρουσιάσουν κάποια παρενέργεια, τότε ο ίδιος οδηγείται κατευθείαν στο δικαστήριο.

Δεν είναι όμως ζημιογόνος, ως φιλοσοφία, το να “γεμίζει” κανείς τον οργανισμό του με φάρμακα;

Αυτό έχει να κάνει καθαρά με τη συνεργασία των γιατρών. Στην Ελλάδα, στην πρωτοβάθμια φροντίδα, ο ασθενής πηγαίνει αμέσως στο γιατρό. Αυτή είναι η συνήθης πρακτική και από τη μεριά μας, δεν επιθυμούμε να αλλάξουμε αυτό το καθεστώς. Σκοπός μας είναι να υπάρχει και μια μέση οδός, ανάμεσα στο φάρμακο και το χειρουργείο καθώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να πάρουν φάρμακα (π.χ υπερτασικοί) ή που δεν αντιδρούν θετικά σε αυτά. Σήμερα, όποιος δεν αντιδρά καλά στα φάρμακα, μπαίνει χειρουργείο. Εμείς, λοιπόν, επιδιώκουμε απλά την ύπαρξη μιας εναλλακτικής λύσης. Είμαστε ιατρογενής χώρα και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.

Η θεραπευτική αυτή μέθοδος έχει παρενέργειες;

Καμία. Είναι ένας καινούριος τρόπος θεραπείας χωρίς παρενέργειες γιατί δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία. Ουσιαστικά είναι ένας τρόπος μηχανικής διάγνωσης και θεραπείας. Εμείς υποστηρίζουμε ότι το 95% των προβλημάτων στο ανθρώπινο σώμα είναι μηχανικά. Αν δούμε το σώμα ως μια ολότητα μηχανική, είναι προφανές ότι κάτι δε δουλεύει σωστά σε αυτό το σύνολο.

Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που η νέα τεχνολογία αδυνατεί να βοηθήσει;

Τους καρκινοπαθείς, με όγκο στην σπονδυλική στήλη. Εκεί δεν μπορούμε να βοηθήσουμε. Εξαιρούνται επίσης ασθενείς με κατάγματα, πάσχοντες από οστεοπόρωση μεγαλύτερη του 45%, αιμορραγίες και σε κάποιες περιπτώσεις οι έγκυες γυναίκες.

Τι συμβαίνει σε περιπτώσεις κληρονομικών παθήσεων;

Μπορεί να υπάρχει προδιάθεση, αν όμως εντοπιστεί το πρόβλημα, διορθωθεί και σταθεροποιηθεί τότε έγκειται καθαρά στον ασθενή η μετέπειτα θετική πορεία της υγείας του. Ο ασθενής φεύγοντας από εδώ πρέπει να ακολουθήσει κάποιες συμβουλές και ειδικές ασκήσεις.

Από τι εξαρτάται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας;

Σημαντικό ρόλο παίζουν η χρονιότητα της πάθησης και η ηλικία του ασθενή. Ένας ασθενής που έχει χρόνιο πρόβλημα θα χρειαστεί σίγουρα περισσότερες θεραπείες. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η θεραπεία δεν σταματά στο ιατρείο. Την παίρνει μαζί του στο σπίτι ο ασθενής. Είναι γεγονός πάντως πως πολύς κόσμος υποφέρει από τέτοιου είδους παθήσεις. Έρευνες δείχνουν ότι οκτώ στους δέκα ανθρώπους θα πονέσουν από τη μέση τους τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Στην Αμερική, είναι η δεύτερη αιτία που μπαίνει κανείς χειρουργείο γι’ αυτό και το ονομάζουν ως “το πρόβλημα των πενήντα δισεκατομμυρίων δολαρίων”. Αυτός είναι ο λόγος που διαρκώς αναζητούν νέους τρόπους να επιλύσουν το πρόβλημα καθώς το χειρουργείο δεν αποτελεί πανάκεια.

Επομένως, είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους

Σαφώς. Είναι απόρροια του σύγχρονου τρόπου ζωής. Ο άνθρωπος άρχισε να πονάει περισσότερο σπονδυλικά όταν ο τρόπος ζωής έγινε καθιστικός. Το ανθρώπινο σώμα όμως είναι φτιαγμένο για να κινείται και όχι για να είναι στατικό. Και κάπου εκεί ξεκινούν τα προβλήματα.

Από οικονομικής άποψης είναι μια μέθοδος προσιτή στο ευρύ κοινό;

Η επίσκεψη κοστίζει πενήντα ευρώ και στα ταμεία περνάει κανονικά ως φυσικοθεραπεία. Άρα θα έλεγα ότι είναι μια απόλυτα προσιτή, από οικονομικής άποψης, θεραπεία.

Υποστήριξη από το Κράτος έχετε σε αυτή τη νέα μέθοδο;

Για την ώρα, αυτό είναι μια έννοια άγνωστη. Θα επιθυμούσα όμως μια σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας γιατί αυτό θα έφερνε περισσότερους ασθενείς σε επαφή με το Fysiotek, καθιστώντας το μαζικό και ευεργετικό.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ανδριάνας Λάμπρη, μιας γυναίκας που από το 1996 υπέφερε από εσωτερικά τραύματα στις φτέρνες, που επήλθαν ύστερα από τραυματισμό. Αναφέρει συγκεκριμένα στην “Α”:

“Το 1996 μου παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα στις φτέρνες, ύστερα από τραυματισμό σε γυμναστήριο. Οι πόνοι ήταν φρικτοί και κανείς δεν μπορούσε να μου δώσει λύση. Για χρόνια ολόκληρα περιπλανιόμουν άσκοπα σε γιατρούς σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να βρεθεί μια θεραπεία. Νοσηλεύτηκα για ένα μήνα σε γνωστό νοσοκομείο αλλά και κει αντί να θεραπευτώ, βγήκα με επιπλέον προβλήματα εξαιτίας λανθασμένων διαγνώσεων και χορήγησης ακατάλληλων φαρμάκων.

Κάποια στιγμή ταξίδεψα στην Αγγλία, χωρίς αποτέλεσμα όμως. Πριν από τρία χρόνια έμαθα για τη νέα τεχνολογία που εφαρμόζει ο Γιώργος Κακαβάς και μέσα σε αυτό το διάστημα τα τραύματά μου επουλώθηκαν. Μπορώ πλέον να περπατάω και να χαίρομαι κάθε δραστηριότητα όπως πριν. Για μένα, πρόκειται για ιατρικό θαύμα”.

Το φυσικοθεραπευτικό κέντρο KINESIS του Γιώργου Κακαβά
βρίσκεται στο Παγκράτι, Ριζάρη και Χείρωνος 9.

© 2022 - by Created by CODING